SOUSEDÉ na talíři - Rakousko, Německo, Švýcarsko

Datum: 15.5.2018, 16:30 - 20:30
Lektor: Jan Rimpler

Počet osob:

Rakouská, německá a švýcarská kuchyně jsou kuchyněmi tradičními a jsou velmi blízké té naší. Co mají společného? Poctivá a vydatná jídla. Od švýcarských ženevských fondue, německých špekových knedlíků po rakouský Tafelspitz. Jsou to vynikající klasiky. Jejich příprava vám dá kuchařský základ, díky kterému se budete cítit při vaření jistější. Šéfkuchař Honza Rimpler vám krok za krokem ukáže, jak se od základů postupně propracovat k dokonalému výsledku.


V čem se zdokonalíme?
- připravíme si:
       - 3 masa: hovězí květová špička – část hovězího zadního; telecí svíčková – nejlibovější část telecího; vepřové ramínko – šťavnatý kousek k pečení
       - 3 omáčky: bylinková a křenová; smetanová s bílým vínem a žampiony; omáčka z černého piva
       - 3 přílohy: bramborové rösti se slaninou a cibulí; špekové knedlíky; pažitkové brambory
- uvaříme si základní čirý a silný hovězí vývar s turnýrovanou zeleninou
- řekneme si, jak na tradiční rakouskou vložku do polévky – fritátové nudle
- naučíme se v kuchyni pracovat s hovězí květovou tabulovanou špičkou (rump steak) a poradíme, jaké jiné maso lze využít k vaření ve vývaru
- povíme si, jak volit a kombinovat bylinky do omáček
- připravíme si tradiční švýcarskou přílohu z brambor, uzené slaniny a restované cibule
- ukážeme si minutkovou úpravu telecí svíčkové, nejlibovějšího a nejjemnějšího masa
- řekneme si, jak jednotlivé části svíčkové upravovat
- připravíme si vepřovou plec, nejvhodnější část vepřového masa k pečení a naučíme se ji rolovat po kuchařsku
- dohotovíme si zelí a povíme si, jak připravit základ (pak už zvládnete jakoukoliv jinou variantu, např. cibulové, nebo dýňové)
- uvaříme si tradiční německý knedlík vhodný k hříbkové omáčce nebo ke guláši
- ochutnáme knedlíky s marcipánem a uvaříme si krém z pravé vanilky


Přivítáme vás:

  • ženevským sýrovým fondue z ementálu, s bílým vínem a třešňovou pálenkou (Švýcarsko)

Menu:

  • Tafelspitz - hovězí květová špička v silném vývaru se zeleninou a pažitkovými bramborami, podávané s bylinkovou a křenovou omáčkou, fritátové nudle (Rakousko)
  • Kalbsgeschnetzeltes z telecí svíčkové, bramborové rösti - nudličky z telecí svíčkové se žampiony ve smetanové omáčce s bílým vínem (Švýcarsko)
  • Schäufele mit speckknödel - rolované vepřové ramínko s omáčkou z černého piva, červené zelí s jablky, špekový knedlík (Německo)
  • Marzipanknödel - hruškové knedlíky s marcipánem, krém z pravé vanilky (Rakousko)

 

Speciální dárek z kurzu pro vás: nakládaný švýcarský sýr ovoněný bylinkami ;-)