V SOBOTU: KRÁLOVSKÉ STEAKY - Tomahawk, Hanger, T-bone

Datum: 23.2.2019, 16:30 - 20:30
Lektor: Jan Rimpler

Počet osob:

Připravit královský steak je umění a dovést ho k dokonalosti v kombinaci s přílohami, omáčkami a dipy stejně tak. Hledáte kulinářský zážitek, kde je kvalitní maso v každém chodu surovinou číslo jedna? Pak je tento kurz šitý na míru přímo vám. Rozpálíme pánev i gril. Ochutnáme steak v klasické úpravě, zauzený i připravený technikou sous vide. A navíc se naučíme i domácí burger!

V čem se zdokonalíme?
- naučíme se rozpoznat vyzrálost a křehkost hovězího masa na nejvyšší kulinářské úrovni
- připravíme si tři druhy královských hovězích steaků - Tomahawk, Hanger, T-bone; a doporučíme i další steakové partie a jejich vhodnou úpravu
- ochutnáme nízký roštěnec připravený pomalou úpravou masa vcelku
- prozradíme si tip na rychlou domácí majonézu v různých obměnách
- povíme si, jak na domácí pečivo, které hravě zvládnete
- Tomahawk a T-bone jsou steaky, které pochází z plemene Limousine
- Tomahawk je cca kilový steak z vysokého roštěnce s kostí a výrazným tukovým mramorováním; tuk je nositelem chuti, a proto tento steak chutná tak božsky
- vysvětlíme si rozdíl mezi mokrým a suchým zráním
- připravíme si netradiční přílohu – karamelizivanou šalotku a klasickou pepřovou omáčku
- předvedeme si, jak si krátce zaudit maso na grilu - ochutnáme zauzený hanger steak
- o T-bone steaku se říká, že je králem hovězích steaků, je to přirozeně kořeněné hovězí maso výrazné chuti
- na závěr pro vás máme tip na zajímavý dezert - flambovaný ananas

Menu:

  • amuse bouche: pomalu pečený roastbeef z nízkého roštěnce,cibulová bageta, laktonéza z červené řepy s wasabi
  • cheeseburger z vyzrálého hovězího masa s cheddarem a nakládanou zeleninou, limetkový dip a domácí BBQ omáčka
  • Tomahawk steak z vysokého roštěnce s kostí na grilu, karamelizovaná baby karotka s ořechy a balsamico redukcí, pepřová omáčka
  • zauzený Hanger steak, omáčka z černého piva a pečených rajčat,rozmarýnový chléb
  • T-bone steak – král hovězích steaků z vyzrálého hovězího masa, ragú z čerstvých hřibů a fava fazolí
  • flambovaný ananas v Bourbonu, šlehaná smetana s vanilkou a mátou

Na kurzu budeme grilovat na unikátních grilech Big Green Egg.